Спеції, які мають лікувальні властивості

1. Антихолестериновий ефект.
Особливо виражений у куркуми і кориці.
2. Борються з застудою.
Імбир, гвоздика, кориця володіють потужним стимулюючим і тонізуючим ефектом, мобілізують внутрішні сили, активізують кровопостачання. У результаті людина одужує швидше.
3. Допомагають схуднути.
Навіть гострі закуски з перцем, які подаються перед обідом, що не розпалюють апетит, а, навпаки, сприяють швидкому насиченню: капсаїцин швидко викликає відчуття ситості – в результаті людина з’їдає менше. Крім цього капсаїцин збільшує витрату енергії на 23% і гальмує розвиток жирових клітин.
4. Нормалізують гормональний фон, підсилюють бажання.
Шафран благотворно впливає на жіночу репродуктивну систему, зокрема, нормалізує гормональний фон.
Серед спецій багато афродизіаків. Мускатний горіх не дарма називають жіночими, а базилік чоловічими спеціями – ефірні олії стимулюють роботу залоз внутрішньої секреції. Летючі ферменти, що містяться в ванілі, впливають на центральну нервову систему.
5. Рятують від раку
Антиоксиданти спецій активно борються з канцерогенами. З куркуми було виділено речовину, що блокує біохімічні процеси, що призводять до розвитку пухлин шиї і голови. А з хрону – молекула, здатна руйнувати ракові клітини.
6.Мають незвичайні лікувальні ефекти.
Хрін – потужний засіб для посилення секреції травних залоз. Має виражену сечогінну дію – застосовується для лікування запалень сечовивідних каналів, при сечокам’яній хворобі, циститі, подагрі і ревматизмі. Припарки з свіжого хрону застосовують при обмороженні, лицьовій невралгії та ревматизмі суглобів.
Лаврове листя покращує травні процеси, роботу серця, підвищує апетит, використовується при загостренні артриту, шкірних хвороб. Має сечогінну і дезінфікуючу дію.
Імбир допомагає при нудоті будь-якого походження. Полегшує напади мігрені і артриту, стимулює імунітет. Визнані ліки при застуді та кашлі. Відновлює захисні сили організму. Шафран сприяє виробленню серотоніну – гормону радості, тому володіє психотропною дією, що позбавить болю і депресії. Покращує травлення, очищає лімфу, нирки і печінку, знімає судоми, видаляє застої крові в судинах, покращує колір обличчя й підвищує потенцію.
Щоденне вживання 1 ч. ложки кориці знижує рівень цукру і “шкідливого” холестерину в крові, нормалізує артеріальний тиск. Має антимікробні властивості, допомагає довше зберігати продукти в домашніх умовах.
Олія з гвоздики – найсильніший антисептик. У період епідемій ГРВІ його рекомендують використовувати для ароматерапії. Гвоздика надає анестезуючу дію при зубному болі, полегшує дихання при захворюванні дихальних шляхів.
Спеції мають високий вміст антиоксидантів. Ці речовини здатні послабити руйнівну дію вільних радикалів, що викликають в організмі окислювальний стрес, який винен у багатьох негараздах – від появи зморшок на шкірі до виникнення серйозних захворювань – раку, діабету і серцевих недуг. У щіпці спецій антиоксидантів міститься більше, ніж у склянці ягід.