МЕНЮ НА НОВИЙ РІК

Свинка, як відомо, тварина всеїдна. Курс зоології за середню школу та історичні хроніки свідчать, що свині не гидують навіть пожиранням собі подібних і людської плоті. Але облишмо пристрасті для менш святкових моментів і більш міцних шлунків, і спробуємо поміркувати, що б, крім традиційних і обов’язкових на столі салатиків, сподобалося господині майбутнього року? Зі зрозумілих причин все з беконом, салом і свининою доведеться відкинути геть. Як, втім, і холодець, а також страви із субпродуктів цього виду. Все ж, місця для маневру залишається ще більш ніж достатньо, адже мало того, що нас чекає 2019-й рік Свині, то ще й Земляної! Отже, у фаворі будуть всі коренеплоди. Не кажучи вже про випічку з будь-якими начинками, свіжі та приготовлені овочі і фрукти, рибу і морепродукти, ікру, а також інші види м’яса: яловичину і телятину, баранину та інше. Перевагу варто надавати зеленим, коричневим, жовтим і помаранчевим продуктам і елементам декору страв. Порадувати Свинку можна як включенням в меню страв з улюбленими нею інгредієнтами (коренеплоди, апельсини, горіхи, гриби – може, навіть трюфелі знайдете, а раптом пощастить?), так і специфічною подачею страв: в посуді з намальованими свинками або у формі поросят, свинячих рилець і т. п., прикрасивши їжу у відповідній тематиці. І все це легко і доступно реалізовувати в такому багатому на ідеї і варіації типі їжі, як салати.
Салати декорувати «свинею», насправді, простіше простого – досить викласти на страву характерною кулястою або трохи витягнутою овальною гіркою однорідний салатик (можна і шаруватий, але краще, якщо він буде в підсумку «обліплений» листовими інгредієнтами, скажімо, слайсами рибного філе, листям салату тощо, або ж рівномірно з усіх боків посипаний сиром), і сформувати на ньому «рильце». Найелементарніше – вирізати з вареної або сирокопченої ковбаси кружечок-п’ятачок, поставивши на нього дві цятки-дірочки з майонезу, прилаштувати трикутні вушка, а з половинок або нарізаних кільцями маслин зробити свинці вічка. Справжні майстрині для салатів і ефектної подачі нарізки можуть спробувати спекти «мордочку». До речі, про нарізку. З нею заморочуватись не варто – спробуйте «сконструювати» з пластин і скибок ковбаси, м’яса, а також овочів, порося ,- насправді, це геть нескладно. Можете спробувати себе в подібній «скульптурі» — буде, поза сумнівами, цікаво. Ефектно можна подати й інші закуски. Наприклад, фаршировані яйця можна розрізати вздовж на половинки, начинити їх і викласти на страву білою «спинкою» догори, прилаштувавши шматочки ковбаски або вирізані з вареної моркви вушка та п’ятачок. Як вічко тут маслини навряд чи підійдуть – краще брати перець горошком.
Свині – це, звичайно, круто і мило, але не будуть же вони одні у вас на столі? Страв,насправді, буде не так вже й мало.
Отже, можна прикрашати і всім іншим, що очікувано любить це тварина. Наприклад, той же салатик добре буде викласти і прикрасити у вигляді жолудя або трюфеля, розкішний вигляд матимуть і напівсферичні салати жовто-оранжевих відтінків, які нагадують апельсини. Між іншим, самі апельсини можна використовувати і як креманки для подавання салатів, а також інших закусок, вибравши ложкою м’якоть з їх половинок. Або, повертаючись до тих же фаршированих яєць, можна класично порізати їх навпіл впоперек, але одну з половинок не начиняти, а вимочити в міцному чаї, доки вона не стане коричневою, і потім накрити нею, як капелюшком, грибочок, поставивши на начинку другу половинку. На зелених листках салату така страва буде мати ну дуже апетитний вигляд. Можна і мухоморчики зробити – вже із зрізаних напівкуполом верхівок помідорів з цятками майонезу. А ще можна подати салати у формі різноманітних новорічних атрибутів –ялинки, голови Діда Мороза чи Санта-Клауса, зірки, пінгвінів, сніговиків, годинників тощо,- такий креатив завжди буде доречним на новорічному столі.