Рослинні імуномодулятори

У період сезонних перепадів температур багато хто замислюється над тим, щоб зміцнити захисні сили організму. Одні прагнуть більше часу проводити на повітрі і вживати в їжу корисні продукти, а інші віддають перевагу імуномодуляторам.

Імуномодулятори — це речовини, які регулюють чи змінюють роботу імунної системи. Вони можуть діяти як імуносупресанти, блокуючи імунну відповідь, або як імуностимулятори — речовини, що стимулюють імунні реакції. Імуномодулятори корисно вживати на зростаючому місяці.
Як у народній, так і в традиційній медицині давно використовуються натуральні засоби для нормалізації роботи імунітету. До них відносяться: корінь солодки, родіола рожева, елеутерокок колючий, китайський лимонник, ехінацея, женьшень, заманиха, аралія висока, кульбаба лікарська, подорожник, шоломниця байкальська, омела біла, молочно-білий ірис, кубушка жовта, конюшина лучна,  череда, деревій, шавлія.

  • Ехінацея — володіє потужним імуномодулюючим ефектом, містить в собі величезну кількість вітамінів, корисних мікроелементів, справжній рекордсмен по підвищенню імунітету. Чудово лікує простудні захворювання, грип, інші захворювання інфекційного характеру. Використовується в якості лікарського засобу практично цілком (стебла, листя, квітки). Заготовляють їх влітку, сушать, оберігаючи від сонячного світла, подрібнюють і зберігають, зазвичай, в темному місці. Застосовують для лікування у вигляді чаю — 1 ложку подрібненої трави заливають одним літром окропу.
  • Женьшень — популярна рослина, про лікувальні властивості якого ходять легенди (недарма в перекладі з китайського означає «корінь життя»). Ефективний при низькому імунітеті, слабкості всього організму, хронічній втомі, фізичному і психічному виснаженні. Корінь женьшеню необхідно гарненько подрібнити, зробити порошок. Залити горілкою, дотримуючись співвідношення — на 30 г порошку 1 л горілки. Настоювати 1 місяць, періодично збовтуючи. Потім процідити; пити невеликими дозами протягом місяця.
  • Шипшина в основному використовується при простудних захворюваннях під час сезонних епідемій. Ефективна через вміст у складі великої кількості вітаміну С. Дає відмінний результат у поєднанні з малиною, смородиною. Поставить будь-якого хворого на ноги в найкоротший термін. Для отримання лікувального відвару необхідно плоди шипшини замочити на цілий день, після чого довести до кипіння і перелити в термос. Через кілька годин настоювання  приготований таким способом відвар буде готовий до застосування. Шипшину можна заварювати повторно.
  • Лимонник — сильна рослина, що володіє унікальними властивостями. Протипоказаний сердечникам, гіпертонікам, вагітним, матерям,котрі годують немовлят, а особливо дітям. Чай з гілочок лимонника запросто може замінити вам ранкову каву-бадьорість на весь день буде забезпечено.

Також неабиякими корисними властивостями володіють всім відомі з дитинства малина, іван-чай, калина, часник, горобина. Застосовуючи їх регулярно, можна забути про хвороби надовго.

Для звичайної людини, не схильної до алергічних реакцій, ці дари природи будуть тільки на користь.