Свята в квітні

1 квітня – День сміху!
Чому, коли сам себе лоскочеш- не лоскітно? Лоскіт викликає подразнення дотикових рецепторів на шкірі. Їх чутливість контролюється спинним і головним мозком. Якщо подразнення викликано дотиком інших частини власного тіла, про який мозку повідомляють рецептори цієї ділянки тіла, мозок притупляє чутливість рецепторів, не допускаючи виникнення лоскоту. Цей механізм дозволяє уникати «помилкової тривоги» при виконанні головної функції лоскоту – оповіщення про присутність на шкірі сторонніх істот, які можуть виявитися паразитами.
Суть в тому, що сміх буває різний, і є люди, які зовсім воліють уникати подібного вираження почуттів і емоцій. Причина проста – обтяжливе інформаційне поле постійно намагається підвести нас до одного і того ж питання: «А чому радіти?». І, тим не менше, навіть у самій наймудрішій Книзі всіх часів і народів, у Святому Письмі, в першому посланні до Солунян, є такі слова: «Завжди радійте».
У міжнародному календарі здавна, ще з XVI-го – XVII-го століть, прописався один специфічний і популярний у всьому світі святковий день, який відзначається 1-го квітня – День сміху або ж День жартів і розіграшів. Хороший жарт – це така штука, яка змушує нас з вами сміятися над самим собою. Він здатний викликати абсолютно щирі і справжні почуття і емоції, про які, на жаль, ми можемо призабувати у повсякденній суєті, але завдяки яким ми отримуємо унікальну розрядку і потім справжнє відчуття спокою й умиротворення. Це прямий позитив. Якщо у вас раптом виникло гостре бажання пожартувати по доброму – подумайте про наслідки, це ніколи не буде зайвим. Добре все сплануйте і переконайтеся в тому, що якщо все йде не за планом – це явна ознака того, що назріває щось, від чого і вам щось перепаде. Пам’ятайте, що серед нас є люди, у яких цілком може проявитися несподіваний талант пожартувати дуже влучно,та ще без попередньої підготовки, а найголовніше – доречі і до часу, – не виключайте себе з їх числа.
Так, сміється той, хто сміється останнім, і нехай цим останнім сьогодні опинитеся саме Ви. Зі святом Вас і всіх благ!

1 квітня
Вхід Господній в Єрусалим (Вербна неділя)

Коли Ісус Христос входив до Єрусалиму, він наблизився до Вітфагії і Віфанії, до гори, що зветься Оливною, і послав двох учнів Своїх, сказавши: “Ідіть у село; увійшовши до нього, знайдете прив’язане осля, що на нього ніхто з людей ніколи не сідав; відв’яжіть його і приведіть, і якщо хто спитає: Нащо відв’язуєте? скажіть тому так: Господь потребує його “. Посланці ж відійшли, і знайшли, як Він сказав їм. Коли ж стали відв’язувати молодого осла, господарі його їх запитали: Нащо осля відв’язуєте? Вони ж відказали: Господь потребує його. І привели його до Ісуса, і, поклавши одежу свою на осля, посадили на нього Ісуса. І, коли Він їхав, люди стелили одежу свою по дорозі. А як Він наближався вже до сходу з гори Оливної, то весь натовп учнів в радості велемовно Бога хвалив за всі чудеса, що бачили, кажучи: Благословенний Цар, що йде в ім’я Господнє! Мир на небесах, і слава на висоті! ”
Урочистий вхід Ісуса в Єрусалим був вступом Його на шлях хресних страждань. Про цю подію розповідають у своїх Євангеліях всі чотири євангелісти.
Назва Вербна неділя походить від того, що на це свято віруючі приходять з гілками, як правило, вербових чи інших дерев, які першими розпускаються навесні, в ознаменування тих гілок, які різали іудеї, що зустрічали Ісуса у Єрусалимі. Звичайно, на півдні використовують квіти і гілки інших дерев, як правило, пальм. В Україні, де таких дерев немає і де першою розпускається верба, з давніх часів стали використовувати її гілки, тому і саме свято стало називатися Вербною неділею. Але справжня його назва – Вхід Господній до Єрусалиму.

День геолога

Слово «геологія», за деякими джерелами, вперше було використано Уліссом Альдрованди в 1603 році. Потім в 1778 році французом Жаном Андре Делюком, а як закріплений термін в 1779 році Орасіо Бенедиктом де Соссюр. Слова терміну походять з грецької і означають «Вчення про Землю». Однак, згідно іншого джерела, слово «геологія» вперше використав норвезький священник і вчений Міккель Педерсон Есхолт (1600-1699). Він вперше використав цей термін у своїй книзі під назвою” Geologica Norvegica “(1657).
День геолога був встановлений в ознаменування заслуг радянських геологів у створенні мінерально-сировинної бази країни Указом Президії Верховної Ради СРСР від 31 березня 1966 року.
Відзначається щорічно в першу неділю квітня.
В Україні День геолога закріплений відповідним Указом Президента України від 7 лютого 1995 року № 110/95 і святкується щорічно так само, в першу неділю квітня.
Геологам відомо, що, наприклад, поточні кліматичні зміни (потепління на 1 градус за Цельсієм за сторіччя) є лише невеликим коливанням на тлі кліматичних змін в геологічному минулому. На Землі неодноразово були набагато тепліші й істотно більш холодні, ніж зараз, періоди часу.

1 квітня
Міжнародний день птахів (День орнітолога)

Науці відомо 10 672 видів нині живих птахів (всього 20 344 підвидів), а також 156 видів в даний час знаходяться під загрозою вимирання. А ви знали, що єдиний у світі птах, в якого взагалі немає крил, це ківі? Він живе в Новій Зеландії.
Температура тіла птахів на 7-8 градусів вища, ніж у людини, а серце птаха б’ється близько 400 разів на хвилину. Це під час відпочинку. І близько 1000 ударів в хвилину під час польоту! У польоті птахи здатні розвивати швидкість понад 320 км / год, наприклад, це робить сокіл сапсан під час полювання. А ще вони дуже швидко бігають. Відомий всім страус розганяється до 60 км / год. Деякі види птахів – чудові плавці, а самим «розумним» птахом можна назвати звичайного горобця. На 100 грам маси його тіла приходиться 4,37 грамів мозку. Для порівняння: у коня – 0,1 грама мозку на кілограм маси, а у крокодила – не більш 0,007 г / кг.
Міжнародний день птахів відзначається з 1906 року 1 квітня, після підписання та набуття чинності «Міжнародної конвенції з охорони птахів, корисних в сільському господарстві», до якої, наприклад, Радянський Союз приєднався в 1927 році.
За традицією минулих років, в цей час в очікуванні пернатих розвішують шпаківні, синичники, гоголятники та інші «пташині будиночки».
Певним чином це є і неофіційним святом орнітологів. Адже кому як не їм знати особливості птахів і їх потребу в нашій про них турботі. Також цей День є хорошим приводом, щоб привернути увагу громадськості до вивчення і збереження птахів, а також поширенню наукових знань про них. Тому, хай поки що і неофіційно, але ми вітаємо всіх любителів птахів і професійних орнітологів з Міжнародним днем птахів!
Успіхів вам і всім нашим пернатим!

2 квітня
Всесвітній День розповсюдження знань про аутизм

Попереджений, – в більшості випадків означає – озброєний. Беручи інформацію на озброєння, ми здатні протистояти безлічі негативних явищ. Здатність перебудувати себе з урахуванням нових факторів завжди допомагала людям знаходити вихід з найскладніших ситуацій.
Всесвітній день розповсюдження інформації про проблему аутизму ,що відзначається тепер щорічно 2-го квітня, заснований саме з цією метою. Аутизм – це не вирок, це всього лише діагноз, своєчасне визначення якого в більшості випадків допомагає вчасно розпочати процеси реабілітації й адаптації.
Аутизм є розладом, який виникає внаслідок порушення розвитку дозрівання синоптичних зв’язків в головному мозку зростаючого організму дитини. Цей розлад характеризується вираженим і всебічним дефіцитом спілкування і соціальної взаємодії, досить обмеженими інтересами, а також часто повторюваними діями. Гостроту цих ознак можна визначити вже у віці до трьох років. Захворювання має генетичний характер і його основні причини поки що невідомі науці, однак своєчасна реабілітація дитини з ранніх років її життя дозволяє у багатьох випадках домогтися суттєвих результатів у соціальній адаптації, що сприяє більш повноцінному життю.
Історії відомо немало яскравих особистостей, у яких спостерігалися деякі симптоми цієї непростої хвороби. Приміром, Вінсент Ван Гог і Леонардо да Вінчі, Гаррі Трумен і Авраам Лінкольн, Вуді Аллен і Боб Ділан, і багато інших.

2 квітня
Міжнародний день дитячої книги

Дитячі книги – це не тільки література, коли всім смішно, кумедно або забавно, і не коли все просто і наочно, яскраво і привертає увагу, а коли за допомогою художніх образів, зрозумілих дітям, розповідається про життя, тобто в правильній дитячій літературі перед нами, перш за все, постає яскрава картина світу в різних життєвих ситуаціях.
Починаючи з 1967 року з ініціативи і за рішенням Міжнародної ради з дитячої книги (IBBУ) 2 квітня, в день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена, весь світ відзначає Міжнародний день дитячої книги, підкреслюючи тим самим важливу роль дитячої книги у формуванні духовного й інтелектуального обличчя нових поколінь Землі.
Кожного року одна з національних секцій IBBУ виступає спонсором цього чудового свята. Традиційно ця секція запрошує популярного письменника написати Посланння дітям всього світу, і відомого художника для створення до Міжнародного дня дитячої книги свого оригінального плакату.

4 квітня
День веб-майстра

Зараз ні у кого не викликає сумнівів той факт, що ця сучасна професія, котра з’явилася спільно з виникненням Інтернету – «веб- майстер», має місце не просто «БУТИ», а вже й встигла заслужити широку повагу, громадську вдячність, своєрідну легендарність і дивовижну самобутність. Інтегруючись в новітні тенденції загальнокультурного простору, необхідно зауважити, що професіональні веб-майстри привнесли в нашу реальність особливий відтінок й колорит, проклавши своєрідний місточок для всіх бажаючих абсолютно природно використовувати ці новітні технології без необхідності поринання в нескінченні думки про те, як все це влаштовано. Подібна дата стосовно цієї поважної професії просто напрошується, а, може, навіть і назріла, але (станом на 2014-й рік) так ще й не набула якогось офіційно зафіксованого статусу. Можливо,у зв’язку з цим, а може і з інших міркувань, з недавнього часу, а саме після 2010-го року, професійне свято веб-майстрів, за даними проекту DilovaMova.com, стало неформально відзначатися саме 4-го квітня.
У цей славний день, який має всі підстави називатися Mіжнародним, ми приєднуємося до вітань на адресу всіх представників даної професії і, звичайно ж, на адресу всіх інших так само причетних до даного ремесла! Бажаємо вам гарного відпочинку та гарного настрою! Вдалих рішень і міцного здоров’я! Зі святом Вас, шановні веб-майстри!

4 квітня
День створення НАТО

North Atlantic Treaty Organization, NATO або НАТО – Організація Північноатлантичного договору, Північноатлантичний Альянс, був заснований 4 квітня 1949 року у США з метою захисту миру і стабільності. Основною загрозою на той момент для Європи і решти цивілізованого світу був Радянський Союз.
Колективна безпека різко обмежує шанси на кривавий реванш примари фашистського більшовизму. Саме консолідація зусиль країн НАТО – найбільш ефективний механізм, як показала історія, в боротьбі з цим божевіллям. Він дозволяє навіть тим країнам, які не мають широких ресурсних можливостей, мати надійну парасольку безпеки. Разом – ми сила.

4 квітня
Міжнародний День безпритульних тварин

4 квітня -гарний день, щоб приділити особливу увагу більш ніж 600.000.000 безпритульним тваринам у нашому світі.
Собаки і кішки повинні мати домівки. Але безпритульні собаки і бездомні коти не з’являються самі по собі.
Вони мають іноді вельми важке та нещасне життя на вулиці. Вони часто просто вмирають, страждають від сильної спеки, холоду або хвороб. Дуже часто вони переслідуються жорстокими людьми.
Ми, як люди, які піклуються про тварин, можемо зробити щось, щоб полегшити становище безпритульних тварин.
4 квітня -це Всесвітній День безпритульних тварин. Він ініційований,щоб показати співчуття, турботу, а також вжити заходів щодо безпритульних тварин по всій нашій планеті.
Що можна зробити вже зараз? Наприклад, підтримати цей День, розповівши про нього тим, кого ви знаєте, або прихистити безпритульного собаку. Чи є у вас поблизу притулок для тварин? Чи можете ви допомогти людям, які займаються допомогою таким тваринам? Підтримка організацій, які працюють з бездомними тваринами, може бути зовсім не зайвою. Погодуйте бездомну тварину .

4 квітня
Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки і допомоги в діяльності, пов’язаної з розмінуванням

Ця страшна і підступна зброя вкрала і скалічила безліч людських життів. Цей жах триває і зараз. У зв’язку з цим, 8-го грудня 2005-го року, на рівні Генеральної Асамблеї ООН була прийнята резолюція, в якій висловлюється глибока стурбованість і занепокоєність масштабними гуманітарними проблемами і питаннями в галузі розвитку, викликаними наявністю цієї грізної зброї – мін і вибухонебезпечних пережитків війн і військових конфліктів. У даній резолюції підкреслюється необхідність посилення уваги з боку держав, котрі зіштовхуються з мінної загрозою, а також здійснюється відвертий заклик до країн, громадських і неурядових організацій з метою запобігання подальшому використанню мін та інших аналогічних небезпечних вибухових пристроїв.
4-е квітня офіційно проголошено Міжнародним днем просвіти з питань мінної небезпеки і допомоги в діяльності, пов’язаної з розмінуванням.

5 квітня
Перша конституція

Перша українська конституція була прийнята на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер 5 квітня 1710 року.
Повна назва цього документа — «Договір та Встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього вільного народу Малоросійського між Ясновельможним гетьманом Пилипом Орликом та між Генеральною старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозьким, що за давнім звичаєм і за військовими правилами схвалені обома сторонами вільним голосуванням і скріплені Ясновельможним гетьманом урочистою присягою».
Пилип Орлик був близьким до гетьмана генеральним писарем, котрого після смерті гетьмана Івана Мазепи було обрано на раді старшин його наступником. Конституція Пилипа Орлика – скорочена назва документу, що визначав права і обов’язки обраного гетьмана. Ще її інколи називають Бендерською конституцією, тому що вона була прийнята українським козацтвом саме біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер, а турецька назва цого містечка — Бендери, нині це територія Молдови.

6 квітня
День робітника слідчих органів

Сьогодні слідчий апарат МВС – найбільша структура органів попереднього слідства, яка розслідує 93% злочинів, по яких проведення слідства є обов’язковим.

6 квітня
Міжнародний день спорту на благо миру та розвитку

До цього дня вчені та історики не можуть прийти до однозначного висновку – де ж вперше людина вигадала спорт. Це не дивно, оскільки діяльність, яку сучасна наука відносить до такого поняття, як заняття спортом, була притаманна без винятку всім людям по всій землі і схоже, що в усі часи. Змагання, гра, розвага, активний відпочинок, численні інтелектуальні вправи, досягнення кращих результатів, тренування фізичних та інших навичок-ось лише невеликий перелік тих видів діяльності, які включає в себе це широке поняття. І, незважаючи на максимальне напруження зусиль та емоцій, які іноді додаються при занятті спортом, однозначно одне – це абсолютно мирний процес. Він сприяє розвитку і є життєствердним в усіх відношеннях.
Відзначаючи ці характерні і безцінні моменти спортивної діяльності для кожної людини і для суспільства в цілому, враховуючи ряд міжнародних ініціатив, 23-го серпня 2013-го року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, в якій проголосила 6-е квітня Міжнародним днем спорту на благо миру та розвитку.
. Здоровий спосіб життя, фізична й інтелектуальна активність є запорукою нашого загального процвітання і благополуччя. Зі святом Вас!

7 квітня Благовіщення

Починаючи з ранньої християнської Церкви подія Благовіщення розглядалася як перший акт виконання Богом Своїх обітниць про Христа.
Христос – це грецьке слово, що означає помазаник, слово ж Месія є єврейським і означає те ж саме, що й грецьке. Тому юдеї, або євреї ,називають Господа Месією. Сучасна назва свята Благовіщення (у перекладі з латинської – «сповіщення») стала вживатися в церковному лексиконі через 600-700 років після Різдва Ісуса Христа.
Дата свята Благовіщення пов’язується з датою Різдва Христового. Між ними рівно 9 місяців.
Так, свято Благовіщення, коли Янгол Господній доніс Марії благу звістку про народження Сина Свого Ісуса, є значною подією в житті християнської церкви і відзначається святковими богослужіннями в церквах, що сповідують Ісуса Христа як Єдинородного Сина Божого, Спасителя, що пролив свою святу кров за наші гріхи. І тепер кожен, хто вірує в Сина, той має вічне життя; а хто в Сина не вірує, той життя не побачить, а гнів Божий на нім перебуває. (Іоан.3: 36)

7 квітня
Всесвітній день здоров’я

Всесвітня організація охорони здоров’я була створена на підставі принципу, згідно з яким передбачається, що всі люди повинні мати можливість для реалізації свого права на володіння найвищим досяжним рівнем здоров’я. Наприклад, тема Всесвітнього дня здоров’я 2018 року –“ Загальне охоплення послугами охорони здоров’я: для всіх і всюди, а гасло – «Здоров’я для всіх».
У нашій суспільній свідомості побутує одна дуже проста думка, безпосередньо пов’язана з питаннями здоров’я і проблемами його відсутності. «Буде здоров’я – решта все додасться», – так звучить це багатовікове спостереження. І дійсно, наявність або відсутність у людини цього найціннішого стану докорінно визначає його повсякденне життя, соціальне і суспільне оточення. Здоров’я – це справжнє багатство, наявність якого ми з вами інколи ігноруємо. Здорові люди здебільш рідко замислюються про те, як правильно і розумно влаштувати свій побут і життєдіяльність, щоб їх здоров’я залишалося міцним і надійним на тривалу перспективу. Наше власне здоров’я дуже легко втратити. Люди, що страждають тими чи іншими, особливо хронічними, захворюваннями, на практиці щодня стикаються з масою проблем, які активно відволікають їх від справжнього повноцінного життя.
Міжнародний святковий день, спрямований на залучення уваги широкої громадської до цих проблем і питань – Всесвітній день здоров’я, відзначається щорічно 7-го квітня. Традиції святкування Всесвітнього дня здоров’я нерозривно пов’язані з діяльністю всієї системи нашої охорони здоров’я. Працівники клінік, лікарень і госпіталів, ті, хто так чи інакше з обов’язку професії і служби надає медико-санітарну допомогу всім, хто її потребує, якнайкраще розуміють цінність здоров’я. Профілактика та увага до нашого власного здоров’я є основною метою акцій та заходів,що проводяться медиками в цей день . Численні інформаційні матеріали, брошури та буклети, семінари, виступи фахівців і навіть концерти, які приурочені цьому Дню, в простій і доступній формі пояснюють нам важливість цієї позитивної ініціативи.
Здоров’я може мати дуже дорогу ціну. І, в основному, це стосується спроб повернути його на своє місце. У Всесвітній день здоров’я ми бажаємо всім його надійного збереження. Всім хворим – якнайшвидшого одужання. Медикам – хорошої матеріальної і технічної бази. Всім нам – бути здоровими і життєрадісними! Зі святом Вас!

8 квітня
Міжнародний день циган

Цигани – відомі пацифісти. До циганів відносяться кілька десятків народностей. Тільки в країнах Європи їх чисельність складає більше 12 мільйонів осіб. Як нація вони сформувалися в Персії (східна гілка) і Римській Імперії (вона ж Рим, вона ж Візантія; західна гілка). Майже всі назви циганських національностей або є назвами ключових професій, або відображають назву країни, яка вважається ними рідною. Взагалі, звичайно, кажучи про циган, мають на увазі саме західних циган (групи рома і калі).
Перша згадка про циган датована 1501 роком, коли циганський ватажок Василь отримав охоронну грамоту від литовського князя Олександра Казимировича.
Для збереження самобутності і культури цього кочового народу в 1971 році в Лондоні була створена Міжнародна спілка циган.
Традиційними для циган областями діяльності є мистецтва, торгівля, конярство і ремесла. Вважається, що саме цигани широко розповсюдили в мусульманських країнах танець живота. Знаменитий циганський національний костюм був придуманий в 19 столітті. Першими його стали носити келдерари, а сережка в одному вусі у цигана означає, що він єдиний син у сім’ї.
Серед видатних циган є вчені, письменники, поети, композитори, музиканти, співаки, танцюристи, актори, режисери, боксери (в т.ч. чемпіони), футболісти, історики, політики, священники, місіонери, художники і скульптори.

8 квітня
Пасха Христова – Великдень

«Христос Воскрес! Воістину Воскрес! »- чуємо ми в цей день. Якби люди до кінця усвідомили суть цих слів, їх радості б не було меж. А умиротворення, яке вони б отримали для своєї душі, вистачило б, щоб більше не переживати ні про що, що могло б відібрати у них спокій і впевненість в житті й житті вічному! Для брехні більше б не залишилося місця. Але – всьому свій час.
Свято Пасхи Христової – центральне свято в багатьох національних календарях більшості шанованих країн світу. Приємно, що і в нашій країні цей день закріплений на законодавчому рівні, відзначається згідно наших традицій і нашої національної культури. Зі святом Вас і Ваші родини!

11 квітня
Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона

Хвороба Паркінсона, спричинена загибеллю нервових клітин і є одним з найбільш поширених нейродегенеративних захворювань в світі, істотно знижує якість життя. Вона не є смертельною. Близько 10 мільйонів людей на нашій планеті страждають від хвороби Паркінсона. Хворобу виявляють у людей старше 50 років. Жінки страждають частіше.
Втрата нервових клітин у мозку призводить до чотирьох ключових моторних симптомів: тремору рук і ніг в стані спокою, ригідності і скутості верхньої частини тулуба, сповільненості рухів і порушення координації, а також послаблення контролю рухів. Основні ознаки хвороби полягають в тремтінні рук, сповільненості рухів, скутості, болях, порушеннях рухової динаміки і психіки. Крім 4 ключових моторних симптомів хвороба Паркінсона також супроводжується і немоторними ознаками начебто болів, проблем зі сном, запорів, проблем із сечовипусканням, запаморочень, порушень мови, депресій, тривожних станів і втоми.
11 квітня в усьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона. Цей день проводиться з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я і покликаний підвищити інформованість нашого суспільства про захворювання Паркінсона, надати підтримку хворим паркінсонізмом і їх сім’ям, а також зробити свій внесок у подолання цієї страшної недуги.

11 квітня
Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів

Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів відзначається 11 квітня за ініціативою ООН.
11 квітня 1945 в’язні Бухенвальду підняли інтернаціональне повстання проти гітлерівців і вийшли на волю. Здається, так давно це було. Але тільки не для тих, хто пройшов крізь жахіття фашистських катівень. Біографії цих людей – це справжні уроки мужності для молодого покоління.
Всього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів. За визнанням самих есесівців, в’язень, тривалість життя якого в таборі складала менше року, приносив нацистам майже півтори тисячі рейхсмарок чистого прибутку.
За роки другої світової війни через табори смерті пройшли 18 мільйонів чоловік, з них 5 мільйонів – громадяни Радянського Союзу.

12 квітня
Всесвітній День рок-н-ролу

Вплив будь-якого виду мистецтва на найрізноманітніші групи нашого прогресивного народонаселення – незаперечний факт. Наші уми і наші погляди досить розвинені, щоб займатися творчою діяльністю. Разом з тим, ми досить легко можемо сприймати і новий підхід, і новий напрям, який можуть запропонувати нам наші брати по розуму. Так сталося і з легендарною колись новою музичною течією, яка відома нам зараз під крилатою назвою «рок-н-рол». Масштаб і грандіозність змін, які внесло музичне мистецтво у наш людський світогляд, колосальні, і в цих процесах «рок-н-рол» посів своє, не останнє і гідне місце.
Всесвітній день рок-н-ролу, станом на 2012-рік, ще не став офіційним міжнародним святом, відзначеним, наприклад, на рівні резолюцій всіма шанованої Організації Об’єднаних націй. Однак, це зовсім не заважає бути цьому Дню в календарях багатьох, хто небайдужий і полюбив цю яскраву і завжди живу музику для душі і тіла.

12 квітня
Всесвітній день авіації і космонавтики (Міжнародний день польоту людини в космос)

У цей день, 12 квітня, в 1961 році громадянин СРСР майор Юрій Олексійович Гагарін на космічному кораблі «Восток» вперше в світі здійснив орбітальний обліт Землі, відкривши епоху пілотованих космічних польотів. Він зробив один виток навколо земної кулі, який тривав 108 хвилин.
Яскраві успіхи космонавтики – закономірний результат самовідданої праці багатьох тисяч людей, десятків трудових колективів, які роблять все від них залежне в ім’я прогресу космічної галузі.
За рішенням Міжнародної авіаційної федерації (ФАЇ) 12 квітня відзначається як «Всесвітній день авіації та космонавтики».
В Україні цей День має назву «День працівників ракетно-космічної галузі України» і закріплений Указом Президента України від 13 березня 1997 року № 230/97, його святкування відповідно проводиться щорічно 12 квітня.

12 квітня
День працівників ракетно-космічної галузі України

Космонавтика продовжує жити. Професійне свято працівників ракетно-космічної галузі України відзначається згідно Указу Президента України № 230/97 від 13 березня 1997 року, «…враховуючи значний внесок працівників ракетно-космічної галузі України у наукові дослідження, створення сучасної ракетно-космічної техніки та впровадження високих космічних технологій в народне господарство…». Дата свята – 12 квітня. У цей день відзначається Міжнародний день польоту людини в космос (Міжнародний день космонавтики).
Вітаємо всіх працівників ракетно-космічної галузі України!

12 квітня
День скаута в Україні

Цей міжнародний неполітичний молодіжний рух ставить своєю метою підтримку фізичного, розумового і духовного розвитку молоді. Вперше про відзначення 100-ліття українського скаутського руху на державному рівні було згадано в Указі Президента України від 28 березня 2008 року № 279/2008 “Про заходи щодо сприяння розвитку пластового (скаутського) руху в Україні”.
Відомо, що сучасна Національна Організаця Скаутів України була зарєєстрована 26 жовтня 2007 року – День народження цієї организації.
Хоча про початок скаутського руху в Україні відомо не так вже й багато, вже в 1895-1900 роках існувала таємна юнацька організація Кам’янець-Подільської бурси «Запорозька Січ». Вона звертала значну увагу на фізичне вдосконалення своїх членів. На військовість не налягала, хоча відділи її були озброєні по різному. Учасники носили дерев’яну «зброю». Всі члени – запорожці носили імена історичних осіб. Кожний відділ мав свої шатра, їх ставили з гілля, соломи, кукурудзянки. Кожен учасник носив на шапці присвоєну його відділові гілочку дуба, берези, калини, явора. Організатором «Запорозької Січі» був старший учень – Борис Сулковський.
Початком скаутськогокого руху вважається 1907 рік, коли генерал-лейтенант британської армії Роберт Байден-Павелл організував перший скаутський табір на острові Браунсі в Англії. Роберт сформував основні принципи скаутингу, згодом (Лондон, 1908) виклав їх у своїй книжці «Скаутинг для хлопців», яка і донині є основоположною працею для скаутської роботи.
З Днем скаута України!

14 квітня День ДАІ МВС України

14 квітня 1997 постановою Кабінету Міністрів України № 341 було затверджено “Положення про Державну автомобільну інспекцію Міністерства внутрішніх справ України”. Так на шостому році незалежності України був оформлений акт народження цієї служби. Відповідно до Положення про Державну автомобільну інспекцію Міністерства внутрішніх справ, основними завданнями Державтоінспекції є: реалізація в межах своєї компетенції державної політики щодо забезпечення безпеки дорожнього руху; організація контролю за дотриманням законів, інших нормативних актів з питань безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього середовища від шкідливого впливу автомототранспортних засобів; удосконалення регулювання дорожнього руху з метою забезпечення його безпеки та підвищення ефективності використання транспортних засобів; виявлення та припинення фактів порушення безпеки дорожнього руху, а також виявлення причин і умов, які сприяють їх вчиненню.
Державтоінспекція у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, постановами Верховної Ради України, указами та розпорядженнями Президента України, декретами, постановами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України, Положенням про Державну автомобільну інспекцію Міністерства внутрішніх справ, нормативними актами МВС.
Побажаємо всім працівникам цієї, так необхідної всім нам служби ДАІ, успіхів у їх нелегкій праці і, звичайно ж здоров’я, яке, як кажуть, не купити ні за які гроші. Удачі і підвищення по службі вам!

15 квітня
День працівників кримінального розшуку України

15 квітня 1919 Декретом Раднаркому України була утворена окрема секція судово-кримінального розшуку. Карний розшук здійснює вкрай необхідну підготовчу діяльність до попереднього слідства для органів звинувачення. Не секрет, що з роками не раз змінювалася правова база та структура карного розшуку, але завдання були незмінні.
Своє професійне свято, День працівника карного розшуку,відзначають по всій Україні всі фахівці, що беруть участь у цій нелегкій і небезпечній праці.
Ми приєднуємося до привітань на адресу працівників карного розшуку і бажаємо їм міцного здоров’я, частих премій і теплого затишку домашнього вогнища!

16 квітня
Всесвітній день голосу

Голос є подібним до коштовного каменя, в гранях якого відображається багато наукових дисциплін, що вивчають як практичні, так і творчі аспекти його застосування. І люди, і тварини в значній мірі залежать від вокальної комунікації, тому наука про голос об’єднує фізіологію, біологію та біоакустику.
Ідея присвятити голосу особливий день у календарі і зробити 16 квітня Днем голосу була спочатку запропонована в 1999 році Бразильським товариством ларингології та голосу. Це стало результатом спільної ініціативи лікарів – терапевтів, логопедів та викладачів співу.
Завдання Всесвітнього дня голосу – закликати всіх, хто використовує свій голос для бізнесу або для задоволення, навчитися піклуватися про свій голос, а також дати знання про те, як звертатися за кваліфікованою допомогою і навчанням, а також надавати підтримку дослідженням в області фізіології голосу.
Чи може якість голосу вчителя впливати на навчання дітей? Відповідь – так. Експериментальні дослідження показують, що діти реагують на цей фактор по-різному в залежності від їх пізнавальних здібностей, статі та слуху.
Голос є основним інструментом як для семантичної, так і для емоційної комунікації і тому має безпосереднє відношення до слухового сприйняття, психології, неврології, мовознавства та фонетики. Це важливий інструмент не тільки в освіті, а й у повсякденній роботі близько 30% всього працюючого населення.
Бережіть свій голос!

17 квітня
Всесвітній день боротьби з гемофілією

Гемофілія – спадкова хвороба, пов’язана з порушенням процесу згортання крові, яка виникає через зміни всього 1-го гена в хромосомі X. Симптоми захворювання в більшості випадків з’являються вже в ранньому дитинстві, майже завжди не раніше, ніж на 4 – 5 день життя дитини. Гемофілія на сьогодні невиліковна, але її перебіг повністю і вдало контролюється за допомогою ін’єкцій пацієнтові відсутнього фактора згортання крові, в більшості випадків, виділеного з донорської крові. Іншими словами, нездоровим переливають гемопрепарати, що містять відсутні причини згортання – антигемофільну плазму, кріопреципітат, концентрати VIII фактора.
За ініціативою Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я та Всесвітньої Федерації Гемофілії 17 квітня був оголошений «Всесвітнім днем боротьби з гемофілією».

17 квітня, вівторок
День пожежної охорони

Враховуючи вагомий внесок працівників пожежної охорони України у справу боротьби з вогняною стихією, захисту життя і здоров’я людей, майна від пожеж, на підтримку ініціативи громадських об’єднань та Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Указом Президента України від 11-го жовтня 2013-го № 555/2013 встановлено професійне свято – «День пожежної охорони», яке тепер відзначається щорічно 17-го квітня.
В підтримку ініціативи працівників пожежної охорони України з 1995 року по 2004 рік Указом Президента України від 2 січня 1995 року №7/95 було встановлено професійне свято – День працівників пожежної охорони України, який відзначався щорічно 29 січня.
Паралельно до цього з 1998 року стали відзначати також професійне свято «День рятівника». Це свято було встановлено Указом Президента України «Про День рятівника» від 22 жовтня 1998 року №1170/98, відзначалося воно щорічно в останню суботу жовтня.
З 27 серпня 2004 Указом Президента України святкування «Дня працівника пожежної охорони» та «Дня рятівника» було відмінено у зв’язку з встановленням професійного свята «Дня працівників цивільного захисту», яке стало відзначатися з 2004 року і відзначалося по 2007 рік щорічно 17 вересня.
Таким чином, у 2004 році працівники пожежної охорони відмітили своє професійне свято двічі.
Надалі,з 12 вересня 2008 Указом Президента України № 830/2008 «День працівників цивільного захисту» став називатися «Днем рятівника» і відзначатися щорічно 17 вересня.
Тепер «День рятівника» святкують працівники аварійно-рятувальних служб, пожежної охорони, працівники інших спеціальних формувань, а також громадяни, які вносять свій внесок у справу ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, захисту життя і здоров’я людей.
Незважаючи на те, що працівники пожежної охорони України тепер святкують своє професійне свято у «День рятівника», саме цей день не буде зайвим привідом згадати про героїзм і самовідданість наших пожежних.
По першому сигналу про небезпеку вони негайно прямують туди, де виникає екстремальна ситуація, де потрібно зупинити вогневу стихію, врятувати життя людей.
Пожежним властиві такі якості як самовідданість, постійна готовність прийти на допомогу, здатність до самопожертви.
Робітники пожежної охорони в найбільш складних ситуаціях завжди виявляють високі моральні якості, фаховість, мужність і особисту дисципліну.
Давайте не забудемо привітати їх 17 квітня!

18 квітня
День пам’яток історії та культури

Києво-Печерська лавра-найзнаменитіша і найпопулярніша визначна пам’ятка Києва, яка є одним з найдавніших монастирів на території Русі. Заснована вона була у 1051 році за заступництва Великого князя київського Ярослава Мудрого монахом Антонієм Печерським з міста Любеча. На її території, в свою чергу, розташовано кілька десятків унікальних історико-культурних пам’яток. Середньовічні церкви, дзвіниці, каплиці, стародавні чернечі келії, залишки старовинних воріт і укріплень, комплекс підземних печер, де покояться мощі численних святих і просто відомих особистостей. Монастир внесений до списку Всесвітньої культурної спадщини, що складається організацією ЮНЕСКО.
Домініканський Собор Львова, приклад архітектури пізнього барокко. Старий замок Кам’янця-Подільського, один з найвідоміших середньовічних пам’яток, перші згадки про нього зустрічаються в XIV столітті. Ужгородський замок – фортеця, заснування якої дослідники відносять до VII століття, і багато іншого.
День пам’яток історії та культури відзначається в Україні щорічно 18 квітня.

18 квітня
Міжнародний день пам’яток та історичних місць

Цей День встановлений в 1983 році Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’ятників і визначних місць і відзначається з 18 квітня 1984 року.
У Європі до історії ставляться набагато дбайливіше, там зберігають навіть історичні ландшафти і пейзажі місцевості. Наприклад, у Франції проводять відновлювальні роботи ландшафтів пам’ятних місць навіть після археологічних розкопок, а на півночі Англії, у практично незайманому вигляді, збережений Адріанів вал, що простягнувся на 117 кілометрів, побудований при римському імператорі Адріані для охорони північних рубежів Імперії.
В Україні цей день має назву «День пам’яток історії та культури» і встановлений відповідно до Указу Президента України, його відзначають щорічно 18 квітня.

21 квітня
Всесвітній день творчості та інноваційної діяльності

Знання потрібні людині, щоб жити. Щоб життя було приємним, зручним, комфортним та максимально безпечним. Такі знання набуваються нами через закладений в нашій природі творчий процес. Він дозволяє створювати щось унікальне і корисне, що часто породжує справжні інновації, а вони, в свою чергу, дозволяють нам вирішувати ті завдання, які ставить перед нами завжди мінливий, неповторний поточний момент.
Так, «творчість дозволяє собі багато помилятися, але мистецтво знає, які з цих помилок слід зберегти», – сказав якось Скотт Адамс.
Без творчості та інновацій життя набуває вельми неприємного відтінку, адже течія життя передбачає освіжаюче його оновлення.
Основні проблеми творчості та інновацій не завжди лежать на поверхні, адже отриманих нами знань дуже часто недостатньо для адекватної реакції на нові і непередбачувані виклики.
Кожен момент часу, як і кожна в нашому світі людина, – унікальний. Унікальні завдання легше і ефективніше вирішувати за допомогою унікальних підходів, а вони можуть бути результатом лише природного творчого процесу.
Як святкувати Всесвітній день творчості та інноваційної діяльності?
Пропонуємо почати день з мозкового штурму. Сядьте і подумайте про всі речі, які ви робите протягом дня і про те, як ви можете змінити їх на краще. Протягом усього дня записуйте свої думки та ідеї в блокнот. Робіть це незалежно від того, призначені ці ідеї для вас особисто або це думки про те, що можуть краще робити інші люди. Є ідеї для вашої місцевості? Повідомте місцеві органи влади, що, на вашу думку, це може принести користь всім. З’явилася нова ідея для вашого робочого місця? Ознайомте з нею свого боса і подивіться, що він скаже. Маєте новий план для себе? Дотримуйтесь його і подивіться, як ваша власна творчість може поліпшити вам життя.
Всесвітній день творчості та інновацій може стати днем, коли ви поставите своє життя на абсолютно новий шлях!

21 квітня
Міжнародний день астрономії

Найбільший телескоп в Україні має діаметр 2,6 метра і розташований в Автономній Республіці Крим.
7 січня 1610 року Галілео Галілей вперше в історії людства направив побудований ним телескоп на небо, а сьогодні небо умовно поділене вже на 88 ділянок – сузір’їв. У Всесвіті нараховуються мільярди галактик, що утворюють згущення, шари і ланцюжки, розділені порожнім простором.
День Астрономії зазвичай відзначається в день, коли Місяць має фазу поблизу 1-й чверті, що припадає на інтервал з середини квітня до середини травня.
Цього дня тисячі астрономічних клубів, наукових музеїв, обсерваторій, планетаріїв в багатьох країнах світу проводять безліч цікавих заходів, включаючи публічні лекції, телеконференції, спільні проекти, масові покази зоряного неба і т.п.

21 квітня
Український День навколишнього середовища (День довкілля)

Після недавніх досліджень з’ясувалося, що найчистіше повітря в світі «живе» на острові Тасманія, який знаходиться поруч з континентом Австралія. На початку цього тисячоліття Всесвітня організація охорони здоров’я опублікувала звіт про забруднення навколишнього середовища. Результати дуже сумні. Наприклад, в Каїрі повітря дуже сильно забруднене. Дихати «під відкритим небом» там цілий день для організму все одно, що викурити пачку цигарок.
Середньостатистичний автомобіль виробляє більше 0,5 кілограм відходів у вигляді газу менш ніж через кожні 35 кілометрів шляху. Всього чотирьох літрів машинного мастила досить, щоб було отруєно понад 4 мільйони літрів чистої питної води. Виробництво металу є джерелом 6% всіх викидів вуглекислого газу в атмосферу нашої планети.
День навколишнього середовища відзначається в Україні щорічно у третю суботу квітня.
Цього дня громадські організації проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань.

22 квітня
Всесвітній день Матері-Землі (Міжнародний день Землі)

Матінка-Земля. Цей вислів ми нерідко чуємо в нашому повсякденному житті і використовуємо його в нашому спілкуванні. Що воно означає і що ми в нього вкладаємо буквально зображено в самому формулюванні і формі подібної фрази. Земля – наша годувальниця, наш спільний дім, в якому створені Богом для нас абсолютно унікальні умови, що дозволяють нам не тільки виживати, але й насолоджуватися життям у всій його красі і різноманітності. Вона віддає нам себе повністю. Беззаперечно дарує свою любов. Незважаючи навіть на інколи абсолютно блюзнірське ставлення з нашого боку. Як любляча мати живить, одягає і виховує своїх нетямущих дітей. Чим ми їй віддячуємо?
Вже здавна в різних країнах світу це питання набуло нагальної актуальністі. Людство, нарешті, звернувши увагу на свою позицію і роль в екосистемах нашої Землі, задумалося. Невже ми почали переростати чисто споживчий період свого власного розвитку? Надія є. З’явилися і прагнення.
Так, офіційно, починаючи з 2010-го року, в наших календарях на міжнародному рівні з’явився знаковий День – Всесвітній день Матері-Землі, який відзначається 22-го квітня. У День Матері-Землі ми приєднуємося до цієї міжнародної ініціативи і закликаємо всіх підтримати загальнолюдські позитивні зусилля, які спрямовані на вирішення назрілих екологічних проблем. Що людина посіє – те й пожне. Не будемо про це забувати!

23 квітня
Всесвітній день книг і авторського права

Це один із знакових днів у нашому міжнародному календарі. Талант письменника – яскрава демонстрація духовного начала всього людства. Уміння висловити свої почуття і переживання, думки і образи, події і відносини, і багато чого, що так чи інакше зв’язується з людським світоглядом – справжній дар. Сказати і бути почутим, знайти розуміння і відгук у серці вдячного читача – це мета будь-якого автора. Далеко не всім вдавалося досягти її. А деякі навіть випереджали свій час, будучи натхненниками і законодавцями нових підходів і нових поглядів.
Слова і фрази, найрізноманітніші вирази, хід і перебіг думки, цілий потік процесу мислення і почуттів, який кладеться в основу того чи іншого твору, стаючи згодом нашим спільним людським надбанням, захоплює і багатьох просто не може залишити байдужими, надаючи унікальний колорит нашому з вами життю і духовній спадщині. Дата святкування Всесвітнього дня книг та авторського права – 23-е квітня. Вона вельми символічна для всієї нашої світової літератури. У цей день, до прикладу, покинули світ або прийшли в нього такі знамениті і відомі автори як Шекспір і Сервантес, Моріс Дрюон і Інка Гарсіласо де ла Вега, Мануель Мехіа Вальєхо і Володимир Набоков, X. Лакснесс і Дж. Пла.

23 квітня
Всеукраїнський день психолога

Всеукраїнський день психолога вже традиційно відзначається 23 квітня.
Психологія – це прикладна й академічна наука, що вивчає поведінку, психіку і психічні процеси людини. Наукова психологія постійно розвивається і є системою теоретичних, експериментальних і методичних властивостей пізнання. Дослідження психічних явищ є фундаментальною основою сучасної психології.
Іноді кажуть, що психологія – це наука про душу, але в матеріалістичному розумінні з неї виключено дослідження самої душі, оскільки це поняття ніяк не вкладається в чіткі прагматичні рамки матеріалістичного світогляду. Однак психологія як наука і не прагне зайняти духовну нішу людської культури. Її доля – це пошук закономірностей і особливостей виникнення, формування і розвитку психічних процесів і психологічних станів людини, властивостей її психіки та характеристик поведінки. Прагнення людини підмінити властиву їй духовність психологічними доктринами, як правило, може привести її у глухий кут, проте, якщо не змішувати ці два поняття, то наука психологія може виявитися вельми корисна. На практиці в багатьох областях людської життєдіяльності вже давно застосовуються численні напрацювання і спостереження, які стали доступні завдяки науці психології. Психологія вносить значний внесок у розвиток і життя сучасного суспільства.
У професійне свято «День психолога» ми приєднуємося до численних привітань на адресу наших шанованих і завжди корисних психологів і бажаємо їм та їхнім пацієнтам міцного здоров’я і простого людського щастя – частіше бути в колі люблячої родини і радіти життю, тому що воно, як відомо, прекрасне!

25 квітня
Міжнародний День ДНК

Цікаві факти про молекулу ДНК: якщо зібрати по одній молекулі ДНК всіх людей, хто живе нині, а це становить понад 7,6 мільярда осіб, разом ці молекули цілком можуть розміститися в одну чайну ложку і будуть важити близько 1,2 грама.
Міжнародний День ДНК встановлено на честь виходу 25 квітня 1953 року британського журналу «Nature», в якому була опублікована невелика стаття вчених з Кембриджу -англійця Френсіса Кріка та американця Джеймса Уотсона під назвою «Молекулярна структура нуклеїнових кислот» та відкриттю подвійної спіралі ДНК.
У навчальних аудиторіях медичних вузів багатьох країн світу в цей день проводяться семінари і читаються тематичні лекції для студентів, аспірантів і лікарів, педагогів, присвячені тому, наскільки важливі для людства сучасні досягнення медичної генетики. Цей День – унікальна можливість для генетиків та лікарів різних спеціальностей, пов’язаних з наданням допомоги хворим зі спадковою патологією, обговорити свої дослідження із студентами, лікарями та населенням.

25 квітня
Міжнародний день секретаря

Після виникнення друкарської машинки секретарями почали наймати жінок. За хвилину вони повинні були набирати близько чотирьох сторінок. Стенографію робили зі швидкістю 40 слів на хвилину. Також вимогами були володіння іноземними мовами і навички спілкування з людьми. У наш час секретарі можуть виконувати різні функції. Наприклад, відповідати на телефонні дзвінки, працювати з оргтехнікою, приймати листи або бути адміністратором.
Цікаво, що перші курси, на яких почали проводити підготовку секретарів як професіоналів, стартували в Україні, в місті Харків. Сталося це в 1868 році. Пізніше подібні курси з’явилися в Америці, Англії та Франції.
Святкування Дня секретаря випадає на середу останнього тижня квітня. Зараз це свято відзначають не тільки секретарі, але й усі ті, від кого залежить робота офісу. Це і помічники директора, і офіс-менеджери, і асистенти.
Ця професія входить до п’ятірки найбільш затребуваних.

26 квітня
Міжнародний день інтелектуальної власності

Відома пісня «Happy Birthday to You» до недавнього часу перебувала під захистом авторських прав у США. Її можна було безкоштовно співати в звичайному колі родини або друзів, але за комерційне використання, наприклад, у фільмі або вітальній листівці, необхідно було платити відрахування. Пісня приносила щороку 2 мільйони доларів компанії-власнику прав на неї, Warner Music. Однак в 2015 році суд постановив, що права на текст насправді їй не належать і переглянув статус «Happy Birthday to You» в сторону суспільного надбання.
Міжнародний день інтелектуальної власності відзначається 26 квітня.
Міжнародний день інтелектуальної власності надає можливість підкреслити значення інновацій у повсякденному житті людини і вдосконаленні суспільства.
Патенти, товарні знаки, авторське право і суміжні права як результати творчості і знань є потужними інструментами сприяння економічному та культурному розвитку.

26 квітня
Міжнародний день пам’яті Чорнобиля

26 квітня в Україні- День чорнобильської трагедії. У Білорусі також відзначають День Чорнобильської трагедії. У Росії- День пам’яті загиблих у радіаційних аваріях і катастрофах.
Чорнобильська атомна електростанція, 26 квітня 1986 року, — планове виключення реактора, що тривало 20 секунд, здавалося звичайною перевіркою електрообладнання. Проте через декілька секунд в результаті різкого стрибка напруги стався хімічний вибух, в результаті якого в атмосферу було викинуто близько 520 небезпечних радіонуклідів. Вибух був настільки потужним, що забруднення розповсюдилося на значні ділянки території Радянського Союзу, які наразі входять до складу Білорусі, України та Росії. За офіційними повідомленнями, відразу після катастрофи загинула 31 людина, а 600 000 ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації.
За офіційними даними, радіоактивному опромінюванню піддалися майже 8 400 000 мешканців Білорусі, України та Росії, що перевищує чисельність населення Австрії.
Забруднено близько 155 000 кв.км території, що складає майже половину загальної площі території Італії. Сільськогосподарські угіддя площею майже 52 000 кв.км, а це більш ніж площа території Данії, забруднені цезієм-137 і стронцієм-90 з періодом напіврозпаду в 30 і 28 років, відповідно. Майже 404 000 людей були переселені, проте мільйони, як і раніше, живуть в умовах, коли залишкова дія, що зберігається, створює цілу низку небезпечних наслідків. 15 грудня 2000 року діяльність ЧАЕС як виробника електроенергії було припинена.
У вересні 2003 року на саміті СНД президент України Леонід Кучма запропонував країнам-учасницям Співдружності оголосити 26 квітня Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф. Рада глав держав СНД підтримала цю пропозицію.

26 квітня
Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф (Міжнародний день пам’яті про чорнобильську катастрофу)

Аварія на Чорнобильській АЕС стала одним з похмурих символів трагедії, до якої може призвести техногенна катастрофа. 26 квітня відзначається Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф.
Нагадаємо, що вночі 26 квітня 1986 року о 1:23 на АЕС, що знаходиться на території України, стався вибух. Будівля четвертого енергоблоку, покрівля машинного залу частково обвалилися. У різних приміщеннях і на даху виникло понад 30 осередків пожежі. В результаті аварії стався викид в навколишнє середовище до 380 000 000 кюрі радіоактивних речовин, зокрема ізотопів урану, плутонію, йоду-131, цезію-134, цезію-137, стронцію-90.
За Міжнародною шкалою ядерних подій чорнобильська аварія оцінюється по максимальному 7 рівню і характеризується як «важкі наслідки для здоров’я людини та для навколишнього середовища». Трагедія забрала життя тисяч людей, стала причиною багатьох, в основному онкологічних,захворювань, принесла величезні збитки навколишньому середовищу і, в кінцевому рахунку ,вплинула навіть на хід історії. Жахливі наслідки цієї трагедії відчуваються досі.
У листопаді 2016 над четвертим енергоблоком ЧАЕС почали встановлювати новий саркофаг.

28 квітня
Всесвітній день охорони праці

За оцінками Міжнародної організації праці щорічно відбувається понад 270 мільйонів нещасних випадків на виробництві, які призводять до відсутності на робочому місці протягом більше 3 днів, і від близько 160 мільйонів випадків хвороб без смертельного результату. Статистика чітко показує, що найбільш часті випадки травматизму на виробництві стаються саме тоді, коли знижується увага працівника. Це, як правило, відбувається наприкінці робочого дня, в кінці робочого тижня, рідше перед обідньою перервою. На жаль, через недбальство виконавця робіт, правила техніки безпеки часто пишуться ціною здоров’я та життя працівників.
Міжнародна організація праці оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці для того, щоб привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, а також до того, яким чином створення та просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці. Вперше він відзначався у 2003 році.
Благаємо – дотримуйтесь правил з техніки безпеки!

29 квітня
Міжнародний день танцю

У 1518 році у Франції сталася справжня танцювальна “чума”. Вона тривала місяць і призвела до загибелі десятків людей в Страсбурзі. Це сталося через виснаження або серцеві напади. Люди просто безконтрольно танцювали, поки не падали. Звичайно ж, все повинно бути в міру!
Деякі хореографи вважають, що за рухами тіла ховаються справжні рухи душі. Танець – невід’ємна частина будь-якої культури. Він є джерелом натхнення для художників, дизайнерів, скульпторів і режисерів театру і кіно. Люди, які займаються танцями, вирізняються, як правило, цілеспрямованістю і у них хороше здоров’я. Навіть медичні експерименти показали, що у тих жінок, які перенесли операцію з видалення злоякісної пухлини, при додаванні до звичайної післяопераційної терапії танцювальних занять одужання проходило набагато швидше.
Відомо, що рухи для багатьох витончених аристократичних танців хореографи запозичили в народних танцях. А перші вчителі танців з’явилися тільки у 15-му столітті.
У цей день весь танцюючий світ відзначатиме своє професійне свято – театри опери та балету, сучасні танцювальні трупи, ансамблі сучасного бального та народного танцю та інші, як професійні, так і самодіяльні артисти.

30 квітня
Міжнародний день джазу

Зараз неможливо уявити будь-джазовий колектив без саксофону. Однак спочатку цей інструмент був тільки у військових оркестрах. Лише після Громадянської війни в Америці саксофони знайшли ще одне застосування і, як виявилося, дуже вдале.
З Днем джазу і всіх благ!