4 квітня Всесвітній день моркви

Корисні властивості моркви
Морква є високопоживним коренеплодом. Як лікувальна рослина використовується вже близько 4 тис. років.
Поживні і лікувальні властивості моркви пояснюються її багатим складом. Морква містить вітаміни групи В, РР, С, Е, К, в ній присутній каротин – речовина, яка в організмі людини перетворюється на вітамін А. Морква містить 1,3 % білків, 7 % вуглеводів. Немало в моркві мінеральних речовин, необхідних для організму людини: калію, заліза, фосфору, магнію, кобальту, міді, йоду, цинку, хрому, нікелю, фтору та ін. У моркві містяться ефірні олії, які надають їй своєрідного запаху. Морква містить бета-каротин, який покращує роботу легенів. Бета-каротин є попередником вітаміну А. Потрапляючи в організм людини, каротин перетворюється на вітамін А, який найбільш корисний для молодих жінок.
Також цілющі властивості моркви пов`язані із зміцненням сітківки ока. Людям, котрі потерпають від короткозорості, кон`юнктивітів, блефаритів, нічної сліпоти і швидкої стомлюваності вживання цього продукту в їжу вельми бажане. Корисно погризти сиру морквину, оскільки це зміцнює ясна. Оскільки вітамін А сприяє росту, то морква особливо корисна дітям. Цей вітамін необхідний для нормального зору, він підтримує у гарному стані шкіру і слизові оболонки.
Морква, страви з моркви і особливо морквяний сік використовуються в лікувальному харчуванні при гіпо- та авітамінозі А, захворюваннях печінки, серцево-судинної системи, нирок, шлунку, недокрів`ї, поліартриті, порушеннях мінерального обміну.
Пюре з сирої або відварної моркви показане при коліті. Варена морква допомагає лікувати злоякісні пухлини, дисбактеріоз кишечника, нефрит.
Для лікування нежиті можна закапувати в ніс сік моркви. Лікарі і кулінари радять використовувати в їжу столову моркву з яскраво-червоною шкіркою.
Відварна морква досить часто включається в раціони хворих цукровим діабетом. Щоб організм швидше засвоїв провітамін А моркви, її доцільніше вживати зі сметаною або рослинною олією. Щодо властивості стримувати утворення жирів в організмі,то морква з овочів поступається лише капусті. Було встановлено, що морква містить багато натуральних антибіотиків, які називаються фітонцидами, хоча ви і не відчуєте різкого запаху. Якщо потримати в роті морквяний сік або пожувати морквину, то кількість хвороботворних мікробів різко зменшується. Також в ній є вітаміни С, Е, РР, групи В, мінерали – магній, цинк, хлор, фтор, йод, мідь, сірка, фосфор, марганець, кобальт, залізо, бор, кремній і пектини. Але в основному цілюща цінність моркви пов`язана з великою кількістю каротину, який перетворюється в організмі у вітамін А і є сильним антиоксидантом. Адже при дефіциті цього вітаміну може розвитись недокрів`я, швидка стомлюваність організму, погіршення зору.
Моркву потрібно давати дітям для гарного розвитку і росту, а також для підвищення імунітету. Залежно від стану людини сирий морквяний сік можна пити від 0,5 до 3-4 ложок в день. Сік допомагає привести весь організм в нормальний стан. Морквяний сік – найбагатше джерело вітаміну А, який організм засвоює швидко. У ньому міститься велика кількість вітамінів В, С, D і Е.
Морквяний сік покращує апетит, травлення і структуру зубів. Мати, котра годує немовля, з метою поліпшення якості молока повинна пити щодня морквяний сік.
Сирий морквяний сік є природним цілющим засобом при виразках і ракових утвореннях. Він підвищує опірність організму до інфекцій, ефективно діє на підшлункову залозу, підвищує опірність лімфатичних і залоз внутрішньої секреції, пазух лицьового склепу і дихальних органів. Морквяний сік зміцнює нервову систему і не знає собі рівних у підвищенні енергії і сили організму.
Суха шкіра, дерматит (запалення шкіри) та інші шкірні захворювання є наслідком дефіциту в організмі поживних речовин, що містяться в сирій моркві.
Як засіб боротьби проти виразок і ракових утворень сирий морквяний сік – диво нашого століття. Проте його потрібно приготувати правильно (витягнути з клітковини), а всяку їжу, що містить концентрований цукор, крохмаль і зернове борошно повністю виключити.
Вранці натщесерце давати дітям 50-100 мл соку. Послабляє м`яко й ефективно.
Полоскати горло при ангіні кілька разів на день: на 100 мл свіжого соку додати 1 ст. ложку меду, розмішати, розбавивши склад навпіл з кип`яченою водою.
Чим більше кислотності в шлунку, тим більше слід вживати морквяного соку. Свіжий сік підсолодити медом і змащувати або полоскати рот при молочниці.
Щодня вранці натщесерце з`їдати 100 г тертої моркви зі сметаною або рослинною олією або сік по 1/4 склянки 4-5 разів на день, змішавши його з медом. Застосовується при недокрів`ї, авітамінозі і загальному занепаді сил. Каротин, що міститься в моркві, благотворно впливає на зміцнення зору.
Морква при опіках: при свіжих опіках накладати кожні 20-30 хв. кашку із свіжої моркви, а також на подразнені ділянки шкіри і до гнійних ран.
Дітям від глистів пити натщесерце 1/2 склянки морквяного соку або свіжу натерту моркву – 100 г. Можна дати дітям по 1 ч. ложці конопляної олії 2 рази на день натщесерце з хлібом. Олія є проносним засобом і вбиває глистів (прованська, горіхова олія).
При нирковокам`яній хворобі і як вітрогінний засіб:
а) розмолоти насіння моркви в порошок. Приймати по 1 г 3 рази на день за 30 хв. до прийому їжі.
б) 1 ст. ложку насіння моркви залити 1 склянкою кип`ятку, настояти, укутавши, 12 годин, процідити. Приймати в теплому вигляді по 1/2 склянки 5-6 разів на день.
Камені і пісок в жовчному міхурі і в нирках є природним результатом нездатності організму вивести кальцій, що утворився унаслідок вживання концентрованих крохмалів і цукру.
З моркви готують препарати, які володіють спазмолітичними, судинорозширювальними властивостями, мають заспокійливу дію на центральну нервову систему:
1. Порошок з насіння: приймайте по 1 г в 3 прийоми за день. Порошок з насіння ефективний також при порушенні травлення та як сечогінний засіб при нирковокам`яній хворобі.
2. Відвар: 1 ст. ложку подрібненого насіння залийте 1 скл. кип`ятку, тримайте на водяній бані 12 хв. Приймайте гарячий відвар по 3 скл. в день.
У народній медицині використовують насіння цієї рослини. Воно містить каротин, цукор, йод і мінеральні солі.